Fabrikanten kiezen voor plastic zakjes of papieren zakjes om voedingsmiddelen in te verpakken. Vroeger werd alleen voor papier gekozen, omdat dat toen beschikbaar was. Daarna werd plastic populair, dit werd gebruikt om eten in te verpakken. Tegenwoordig kiest de fabrikant toch weer voor papier, terwijl eraan beide zakjes veel voordelen zitten. Wat zijn de voordelen van de plastic zakken? En wat zijn de voordelen van papieren zakjes? Je leest het in dit artikel.

Waarom gaat de voorkeur naar plastic zakjes?

Fabrikanten kiezen voor plastic zakken, want er zitten verschillende voordelen aan vast. Een plastic verpakking beschermt het product meer. Plastic zakjes zorgen er namelijk voor dat etenswaren veiliger en hygiënischer bewaard kunnen blijven. Eigenlijk gaan de plastic zakjes voedselverspilling tegen. De plastic verpakkingen zorgen ervoor dat er een langere houdbaarheid zit aan het etenswaren, ze beschermen en conserveren namelijk het voedsel. De plasticfolie om etenswaren zorgt voor een langere houdbaarheidsduur. Daarnaast is plastic goed te recyclen. Er komen steeds meer punten in Nederland waar je je plastic vuil heen kunt brengen. Wist je dat plastic vijf tot zeven keer gerecycled kan worden? Het is dus erg duurzaam. Maar er zitten ook nadelen aan plastic zakjes. Plastic wordt vaak gebruikt om voedsel in te verpakken. Een grondstof wat in plastic zit is aardolie, wat een primaire fossiele grondstof is. Een ander nadeel is dat er door het gebruik van plastic er meer milieuvervuiling is. Dit komt omdat er meer plastic op straat blijft liggen. Plastic verteert namelijk niet. Als het plastic in de zee terecht komt vormt het een grote plastic soep.

Voordelen van papieren zakjes  

De papieren zakjes zijn vaak in het bruin verkrijgbaar. Voordat plastic zakjes waren uitgevonden was het eigenlijk vrij normaal dat producten in papier werden verpakt. Tegenwoordig zijn de papieren zakjes terug van weg geweest. Ze hebben namelijk meer voordelen dan plastic zakken. Papieren zakken zijn bijvoorbeeld veel beter voor het milieu. Ze minimaliseren de vervuiling, want ze beperken de uitstoot van kooldioxide. En ze zijn minder gevaarlijk voor de zeefauna. Ook zijn de papieren zakjes biologisch afbreekbaar. Daarnaast zijn de zakjes van papier minder schadelijk dan de zakjes van kunststof. Ook zijn ze herbruikbaar, de papieren zakjes kunnen namelijk gerecycleerd worden tot nieuwe papieren zakjes. Of je kunt deze zakjes zelf opnieuw gebruiken. Maar er zitten ook nadelen aan de papieren zakken. Een nadeel is namelijk dat de papieren zakjes zeer snel scheuren. Ook zijn de zakjes niet tegen water en ander vocht bestand.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord