Veel bedrijven hebben hun producten opgeslagen in een magazijn waar dagelijks tientallen mensen werken voor de logistieke uitvoering. Daarom is het voor ieder bedrijf van groot belang om de veiligheid in het magazijn optimaal te waarborgen. Werkprocessen en de veiligheid hiervan moeten continu worden geëvalueerd om situaties veiliger te maken. Bij de meeste bedrijven heeft dit dan ook hoge prioriteit. Toch komt het in de praktijk voor dat er bedrijfsongevallen in het magazijn gebeuren met nadelige effecten. Om dit te voorkomen, dienen vier factoren samen te spelen in het magazijn: mens, techniek, proces en leiderschap.

 

Mens

Het menselijk handelen is de oorzaak van het merendeel van de bedrijfsongevallen in magazijnen. Het is daarom van belang om iedere werknemer nauw te betrekken bij het veiligheidsbeleid vanaf het eerste moment dat zij er beginnen te werken. Door te werken met inventarisatieronden en evaluatiemomenten breng je in kaart wat werknemers ervaren als risico’s voor de veiligheid. Aan de hand hiervan kunnen verbeteringen worden doorgevoerd en de veiligheid worden geoptimaliseerd. Er is veel informatie te vinden over hoe je dit het best in kunt richten en welke valkuilen er zijn waar je rekening mee moet houden. Het vergroten van draagvlak voor veiligheid onder werknemers vergt vaak veel tijd en is een lastige, maar noodzakelijke klus.

 

Techniek

In magazijnen wordt er veel gebruik gemaakt van de techniek. Machines en apparaten zijn tegenwoordig vaak uitgerust met technische innovaties om de efficiëntie en veiligheid te verhogen, maar helaas kunnen we nog niet voor honderd procent vertrouwen op de techniek. Uiteindelijk blijft dit ook maar een hulpmiddel en is het de mens die ermee aan de slag gaat. Het vergt een samenspel tussen mens en machine. Degene die de machine bedient blijft zelf verantwoordelijk voor veilig gebruik, niet de techniek. Zorg dan ook dat je je werknemers de juiste opleidingen en trainingen biedt om deze veiligheid te waarborgen.

 

Proces

Het draait in het magazijn natuurlijk allemaal om het logistieke proces. Het is de basis van ‘material handling’ en is cruciaal in het waarborgen van een veilig magazijn. Het gaat hierbij om de activiteiten binnen de goederenstroom van het bedrijf. Van materiaalontvangst tot retouren, het gehele proces is belangrijk. Zorg er dan ook voor dat dit proces volledig gestroomlijnd is zodat het de efficiënte en veiligheid bevorderd. Hierbij is een efficiënte inrichting van belang, bijvoorbeeld door middel van een Legbordstelling of Palletstelling. Legbordstellingen zijn ideaal voor de opslag van kleinere producten en kratten, palletstellingen gebruik je juist voor grotere producten.

 

Leiderschap

Tot slot is de factor leiderschap van belang. In het magazijn dient een logistiek manager aanwezig te zijn en de werknemers instructies te geven. Hij is verantwoordelijk voor veiligheidsprocedures en de juiste technologische hulpmiddelen en zorgt voor bewustwording van de veiligheid onder werknemers. Daadkrachtig leiderschap speelt een belangrijke rol in veiligheid in het magazijn.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie