Ga je binnenkort een nieuw huis kopen? Dan is het afsluiten van een hypotheek een belangrijk onderdeel van het aankoopproces. Er zijn veel verschillende aanbieders van hypotheken die ook allemaal weer verschillende typen hypotheken aanbieden, elk met hun eigen voor- en nadelen. Vind je het hierdoor lastig om de juiste hypotheek te vinden, wil je weten wat voor hypotheek je überhaupt kunt krijgen en wat de rente van de hypotheek is? Lees dan snel verder, want in dit blog lees je de antwoorden op al deze vragen.

Hoe bereken je je maximale hypotheek?

Hoeveel geld je middels je maximale hypotheek kunt lenen, is afhankelijk van verschillende voorwaarden. Hierbij komen factoren kijken zoals het type hypotheek, je leeftijd, inkomen en relatiestatus, maar ook eventuele factoren zoals de waarde van het huis en de hypotheekrenteaftrek. Zoals je leest zijn er veel factoren die meespelen bij het berekenen van je maximale hypotheek. Gelukkig zijn er ook online tools beschikbaar voor het hypotheek berekenen, waarbij je een goede indicatie krijgt van het maximaal te lenen bedrag en de voorwaarden die verschillende hypotheekaanbieders hierbij stellen, zoals de hypotheekrente en het maandelijkse aflosbedrag. 

Welke hypotheekrente past bij mij?

Bij het afsluiten van je hypotheek kun je kiezen voor een rentevaste periode. Hierbij geldt dat je, als je bijvoorbeeld de rente van je hypotheek 15 jaar vastlegt, je over deze periode van 15 jaar altijd hetzelfde rentepercentage betaalt. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat naarmate de hypotheek langer loopt, ook het rentetarief stijgt. Om te bepalen of een rentevaste periode van een X aantal jaar bij je past, zijn verschillende factoren van belang. De belangrijkste factor is de hoogte van het bedrag van de hypotheek; als dit bedrag ook het maximale bedrag is wat je kunt lenen, dan is het slim om tijdens een periode waarin de hypotheekrente laag is (zoals nu) te kiezen voor een langere rentevaste periode (van bijvoorbeeld 15 tot 20 jaar). Een andere belangrijke factor is hoe lang je in het huis verwacht te gaan wonen, ook wel de woon horizon genoemd. Verwacht je dat je twintig jaar in het huis gaat wonen? Dan is een rentevaste periode van 20 jaar voordelig. 

 

Tenslotte is het belangrijk om na te gaan hoe de rente verandert wanneer je kiest voor een rentevaste periode; veel hypotheekverstrekkers berekenen een hogere rente wanneer je de rente voor een langere periode vastlegt. Hierdoor kan het soms voordeliger zijn om de rente 10 in plaats van 20 jaar vast te zetten.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord