Iedereen heeft wel een beeld van wat een boekhouder voor je kan betekenen. Zeker wanneer je geen held op het gebied van financiën bent, kan het ook gebeuren dat je verwachtingen wat te hoog gespannen zijn. Een boekhouder kan je helpen met je financiële administratie, kent wet- en regelgeving op het terrein van belastingen, kan als gesprekspartner dienen voor vragen over investeringen en ga zo maar door. Zoek je zo’n boekhouder in Zoetermeer of in je eigen woonplaats? Google maar eens en je vindt beslist verschillende opties. Maar er zijn ook zaken waarvoor je niet bij je boekhouder moet zijn, maar waar je een andere deskundige voor in moet schakelen.

De basis van je boekhouding

De basis van je boekhouding ligt altijd bij jouzelf. Wanneer je niet een beetje discipline kunt opbrengen in het maken van afspraken over je tarief voor opdrachtgevers, wanneer je declaraties niet goed inlevert, bonnetjes niet bewaart of geen rekening houdt met de eisen waaraan je moet voldoen voor de belastingdienst, dan komt er een moment waarop je boekhouder je ook niet meer kan redden. De basis voor een goede boekhouding ligt altijd bij jezelf. Breng je boekhouder niet tot wanhoop en hou je aan de afspraken die je met hem maakt.

Ingewikkelde strategische adviezen

Een boekhouder kan een prima gesprekspartner zijn voor beslissingen die over de financiële kant van je bedrijf gaan, maar bij echte grote beslissingen is het verstandig een gespecialiseerd financieel adviseur te raadplegen. Probeer in te schatten wat de kennis en ervaring van je boekhouder is of vraag hem gewoon of hij iets voor je kan betekenen op dit gebied. Twijfel je, vraag dan in ieder geval een second opinion.

Juridische en personele kwesties

Wanneer je boekhouder bij een administratiekantoor werkt, dan kun je bij hetzelfde bureau vaak wel je loonadministratie laten doen. Soms verlenen ze ook andere diensten op het gebied van de personeelsadministratie, maar voor andere personele zaken moet je niet bij een boekhouder of administratiekantoor zijn. Werving en selectie, functioneringsgesprekken, het kiezen van opleidingen voor personeelsleden zijn allemaal zaken die je zelf moet doen of waarvoor je een andere professional in moet schakelen.

Ook allerlei juridische zaken rond bijvoorbeeld contracten liggen niet op het pad van jouw boekhouder. Vaak zijn boekhouders allround professionals en weten ze van veel onderwerpen wel iets. Wanneer je geluk hebt weet je boekhouder iets meer dan de gemiddelde leek over fiscaal recht, maar heb je echt juridisch advies nodig, schakel dan een gespecialiseerde jurist in. Dan weet je zeker dat je goed geadviseerd wordt.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie