In het zonnetje zitten met een limonade in de hand, het is een van de vele genoegens van de zomer. Maar niet als je constant wordt lastiggevallen door wespen! In Noord-Holland zijn wespen niet ongewoon. Het is dan ook belangrijk om te weten wat je kunt verwachten en hoe je ermee om moet gaan.

De meest voorkomende wespen in deze regio zijn de Duitse wesp en de gewone wesp. Deze beestjes kunnen een zomerse barbecue flink verpesten, maar ze spelen ook een rol in het ecosysteem, bijvoorbeeld door andere insecten te eten. Toch wil je natuurlijk geen wespennest bij jou in de buurt, want een steek kan pijnlijk zijn, en voor sommige mensen zelfs gevaarlijk.

Hoe herken je een wespennest

Een wespennest kun je eigenlijk niet missen. Het heeft vaak de vorm van een grijze of bruine bol met een papierachtig uiterlijk en je vindt ze op beschutte plekken zoals onder dakranden, in schuurtjes of soms zelfs onder de grond. Het is belangrijk om te weten waar je op moet letten, want voor je het weet heb je een heel leger aan wespen in je tuin.

Als je zo’n nest aantreft, probeer dan niet zelf het held uit te hangen door het te verwijderen. Wespen zijn beschermend en kunnen agressief worden als ze zich bedreigd voelen. Dat kan leiden tot een gevaarlijke situatie, vooral als je allergisch bent voor wespensteken.

Zelf wespen bestrijden of een professional inschakelen

Aan de slag gaan met huismiddeltjes kan soms helpen om een kleine groep wespen te verdrijven, maar als het om een nest gaat, is het inschakelen van een professional echt aan te raden. Bij Wespenbestrijding Heerhugowaard kennen ze alle trucjes om jou snel en veilig van je wespennest af te helpen.

Bijvoorbeeld Frans van Gerwen van Van Gerwen Pest Control staat bekend om zijn snelle service in Heerhugowaard en omstreken. Binnen 24 uur staat hij voor je klaar zonder extra kosten voor spoed of reistijd. Als dat geen geruststellende gedachte is!

Preventieve maatregelen tegen wespen

Voorkomen is beter dan genezen, dus neem de nodige stappen om wespen uit je buurt te houden. Zorg bijvoorbeeld dat afval goed afgesloten is en laat geen etensresten liggen. Ook zijn er diverse natuurlijke middelen die wespen op afstand houden, zoals kruidnagel of citronella.

Het professioneel laten plaatsen van horren kan ook bijdragen aan het weren van wespen uit huis. En mocht er toch een verdwaalde wesp binnenkomen, blijf dan kalm en probeer het dier naar buiten te begeleiden zonder wild om je heen te slaan.

Wat te doen bij een wespensteek

Ook al doe je nog zo je best om wespen op afstand te houden, een steek kan altijd gebeuren. Belangrijk is dan om de plek van de steek koel te houden met bijvoorbeeld ijs. Bij ernstige allergische reacties moet je direct medische hulp zoeken.

Houd na een steek ook altijd de plek goed in de gaten voor eventuele tekenen van infectie of allergieën. En onthoud: sla nooit naar een wesp die bij je in de buurt komt, want dit maakt ze alleen maar agressiever!

Natuurlijke en milieuvriendelijke bestrijdingsopties

Voor wie liever geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, zijn er gelukkig ook natuurlijke opties beschikbaar. Denk hierbij aan het gebruiken van essentiële oliën of het plaatsen van nepnesten die wespen afschrikken omdat ze territoriaal zijn ingesteld.

In Hoorn heeft Wespenbestrijding Hoorn hier veel ervaring mee. Peter Traas staat bekend om zijn efficiënte en milieuvriendelijke aanpak. Hij begrijpt als geen ander dat je snel geholpen wilt worden, maar ook dat je liever geen schadelijke middelen gebruikt.

Een wespennest kan voor veel overlast zorgen, maar met deze tips en de hulp van professionals zoals bij Wespenbestrijding Heerhugowaard en Wespenbestrijding Hoorn hoef jij je geen zorgen meer te maken. Geniet dus gerust van die zomerse dagen zonder ongewenst gezoem om je hoofd!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie