Er rust voor veel mensen nog een taboe op slecht kunnen horen. Dat heeft er, natuurlijk, mee te maken dat je vroeger alleen heel oude mensen met een gehoorapparaat zag. Slechthorendheid was iets voor oude mensen. Maar tegenwoordig lijkt het minder goed horen wel een epidemie te worden. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de oude mensen van nu. Zij zijn nu 70 en vinden zichzelf nog niet uit. Maar ook steeds meer jonge mensen hebben gehoorproblemen. Dit kan komen doordat ze te luide muziek luisteren op hun koptelefoon of oortjes. Het wordt dus toch eens tijd om je te laten informeren over een gehoorapparaat in het oor.

Een gehoorapparaat in het oor is echt heel klein

Je ziet een gehoorapparaat in het oor alleen nog maar zitten als je weet dat iemand zo'n ding draagt. En vaak weet je dat niet, want je merkt er namelijk niks van. De oude gehoorapparaten wilden nog wel eens een doordringende piep geven als de batterij leeg begon te raken, dat doen deze nieuwe apparaten niet meer. Je kunt met een gehoorapparaat in het oor trouwens meer dan alleen maar beter luisteren. Je kunt, via een app op je mobiel, bepaalde tonen harder of juist zachter zetten, maar je kunt een gehoorapparaat in het oor ook gebruiken als heel moderne oortjes. Gewoon muziek luisteren via BlueTooth!

Wanneer ga je naar de audicien?

Wees eerlijk: je gaat altijd pas naar de audicien nadat meerdere mensen je erop hebben gewezen dat je minder goed lijkt te horen. En dan nog leg je eerst de schuld bij omgevingsgeluiden of dat mensen onduidelijk praten. Ga je eenmaal naar de audicien dan is het al snel duidelijk. Ook jij zult enorm opknappen van een gehoorapparaat in het oor. Je zult zien, je hele leven wordt beter. Je kunt de vogels weer horen fluiten en je kunt, ook in een drukke ruimte, weer een gesprek voeren.

Wat doe je voor je naar de audicien gaat?

Het is altijd verstandig om, voor je naar de audicien gaat, eerst eens bij je huisarts of praktijkondersteuner langs te gaan om je oren te laten uitspuiten. Dit kan al een deel van de ellende van het slechter horen verhelpen. Voor de audicien is het ook fijner om schone oren te kijken. Ook kun je even contact opnemen met je zorgverzekeraar om te informeren naar de vergoeding van een gehoorapparaat in het oor. Je komt dan goed beslagen ten ijs. Kom je net bij de audicien vandaan? Schrik dan niet van alle geluiden!

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord