Het is weer bijna voorjaar! Heb jij ook ineens weer zin om in de tuin aan het werk te gaan? Misschien nu dit jaar eindelijk eens die overkapping te maken waar je al een tijd geleden je zinnen op hebt gezet? Je kunt dan niet zonder Douglas paal. Een Douglas paal is sterk en recht en kan heel wat jaren meegaan. Ook als basis voor een overkapping, een schuur of zelfs een speelhuisje. Zomaar een Douglas paal in de grond zetten is geen goed idee. Deze zal dan toch gaan rotten. Maar hoe kun je deze palen dan wel het best toepassen?

Een Douglas paal heeft wat behandeling nodig

Zo is het belangrijk om het onderste deel van de paal, dat deel dat in de grond gaat, te behandelen met speciale Douglas olie. Nog beter is het om te kiezen voor een betonpoer. Zo voorkom je dat de grond in aanraking kan komen met het hout van de paal. Je hebt dan een stuk langer plezier van je nieuwe overkapping, schutting of speelhuisje. Verder is een behandeling van een Douglas paal niet strikt noodzakelijk. Na verloop van tijd zal het wat rozige hout wat gaan vergrijzen, maar dat ziet er vaak alleen maar heel mooi uit.

Maar je mág 'm wel behandelen

Dat een Douglas paal geen behandeling nodig heeft, wil niet zeggen dat je deze niet kunt behandelen. Wil jij graag je hele schutting in dezelfde kleur hebben, ondanks dat je verschillende houtsoorten hebt gebruikt? Dan kun je ervoor kiezen om de complete schutting, inclusief de palen, te schilderen of te beitsen. Het voordeel van beits is dat je dat niet iedere paar jaar opnieuw hoeft te doen. Het nadeel van schilderen is dat de verf kan gaan bladderen en zo voor een wat armoedig uiterlijk van je schutting kan zorgen. Het is maar net hoeveel werk jij erin wilt steken.

Maak een mooie pergola!

We worden van bijna niets zo blij als van mooie bloemen in de lente en de zomer. Een tuin is vaak niet groot genoeg om er alles in te laten groeien waar je je oog op hebt laten vallen. Maar er is hoop. Je kunt, door een pergola te bouwen van Douglas palen, de hoogte in. Je kunt een mooie bloeiende klimplant tegen de pergola laten groeien en zo zorgen voor meer hoogteverschillen in je tuin. Je hebt het helemaal goed bekeken als je verschillende klimplanten door elkaar laat groeien die telkens op een ander moment in bloei komen.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord